Determinants of food-nutritional vulnerability based on physical-social factors of life in Santa Clara
Keywords:
feeding, risk, vulnerable, population, measurementAbstract
In Cuba, the COVID-19 pandemic highlighted the need to achieve greater advances in food and nutrition security with a comprehensive approach that goes beyond production aspects. In this sense, the identification of areas with food-nutritional vulnerability is very useful for an effective management of sovereign, innovative and sustainable local food systems. The objective of the work is to determine the degree of food-nutritional vulnerability in the Santa Clara municipality from the analysis of risk factors related to the physical-social conditions of life of the population, to establish its geographical distribution and incidence. It is based on the perspective of dialectical materialism and several of the inherent methods such as the logical and historical and the analytical-synthetic. The Vulnerability Analysis and Mapping (VAM) was also used. The degree of vulnerability determined for the city is medium and risk factors for biological use are fundamentally involved.
References
Carrazana, Y. (2019). Procedimiento para la medición integral de la seguridad alimentaria y nutricional en Villa Clara. (Tesis de Pregrado). Universidad Central Marta Abreu de Las Villas, Santa Clara, Cuba.
Comité de Desarrollo del Municipio de San Simón. (2011). Plan de seguridad alimentaria y nutricional 2011 – 2014. Propuesta. Recuperado de https://www.paho.org/els/index.php?option=com=docman&view=document&slug-san-s
Correa, M., Gómez, N. y Mejía, R. (2017). Diagnóstico social, demográfico y económico, y situación de pobreza del municipio de Guamal, departamento del Magdalena, Colombia. Revista Lebret, (9), 47-71. doi: 10.15332/rl.v0i9.1950
DMPF. (2015). Plan General de Ordenamiento Urbano. Planos Diagnósticos. Dirección Municipal de Planificación Física Santa Clara.
FAO. (1996). Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action, Document WFS 96/3. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura en Roma. Recuperado de http://www.fao.org/3/w3613s/w3613e00.htm
FAO. (2020) El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo 2020. Transformación de los sistemas alimentarios para que promuevan dietas asequibles y saludables. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura en Roma. doi: 10.4060/ca9699es
Menchú, T. y Santizo, C. (2002). Propuesta de indicadores para la vigilancia de la Seguridad Alimentaria y Nutricional. Instituto de Nutrición de Centroamérica y Panamá (INCAP). Ciudad de Guatemala. Recuperado de https://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_nlinks&ref=000124&pid=S0120-415720-4157201200040000500001&Ing=en
Ministerio de La Agricultura de Cuba, (2020). Plan de Soberanía Alimentaria y Educación Nutricional de Cuba.
Ministerio de Desarrollo e Inclusión Social del Perú, (2012). Mapa de vulnerabilidad a la inseguridad alimentaria, 2012. Programa Mundial de Alimentos en Lima. Recuperado de https://www.mimp.gob.pe
ONEI. (2019a). Anuario Estadístico de Villa Clara 2018. Oficina Nacional de Estadística e Información Provincia Villa Clara, Cuba.
ONEI. (2019b). Anuario Estadístico de Santa Clara 2018. Oficina Nacional de Estadística e Información Provincia Villa Clara, Cuba.
ONEI. (2019c). Dinámica demográfica de Villa Clara y sus municipios. Enero-diciembre 2018. Oficina Nacional de Estadística e Información Provincia Villa Clara, Cuba.
Pérez, S. y Cattaneo, C. (2007). Seguridad alimentaria: propuesta de variables a tener en cuenta en su evaluación para sectores en riesgo. IX Jornadas Argentinas de Estudios de Población. Asociación de Estudios de Población de la Argentina Recuperado de http://www.academica.com/000-028/120.
Pérez, T. (2010). Propuesta Metodológica para el análisis de la Seguridad Alimentaria a nivel local en Cuba. Experiencias en el municipio San José de las Lajas. (Tesis doctoral). Universidad Agraria de La Habana. Cuba.
PMA, (2001). Análisis y Cartografía de la Vulnerabilidad a la Inseguridad Alimentaria en Cuba. Programa Mundial de Alimentos en Cuba en colaboración con el Instituto de Planificación Física de Cuba. Recuperado de http://www.ipf.gob.cu/es/content/analisis-y-cartografía-de-la-vulnerabilidad-la-inseguridad-alimentaria-en-cuba
Rodríguez, A. (2016). Análisis de situación de país para la fortificación del arroz: Cuba. Informe preparado para el Programa Mundial de Alimentos en Guatemala. Recuperado de https://www.sightandlife.org
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Zulma Donelly Ramírez-Cruz, Roberto Muñoz-González, Mignelys García-Bello
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Esta revista proporciona un acceso abierto inmediato a su contenido, basado en el principio de que ofrecer al público un acceso libre a las investigaciones ayuda a un mayor intercambio global de conocimiento.
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that providing the public with free access to research supports a greater global exchange of knowledge.