Feasibility of the expert criterion method to validate the procedure for the management of events in cuban hotels
Keywords:
specialists, procedure, events, feasibilityAbstract
This article has as a general objective demonstrate the feasibility of the procedure for the management of events in Cuban hotels prepared by Mora (2020) through the criteria of experts. The ten specialists consulted answered the second survey for the validation of the procedure, evaluating 100 % of the design criteria of the proposal made between very adequate and adequate, of which 91,7 % of the specialists evaluated the parameters as very adequate ( MA) and as quite adequate (BA) and 8,3 % evaluated them as adequate (A). In evaluating how the procedure will take into account current regulations and new trends in the activity, for the improvement of event management, the result was 9,30 on an ascending scale of 0-10, considering it as high. . For the preparation of the article, empirical level and theoretical level methods were used.
References
Bandera Aviles, J. C., Borga Merchan, L. P. y Morales Bolona, J. D. (2015). Guía metodologica para la organización del turismo de congresos y convenciones. Universidad Nacional de Quilmes.
Castillo Villacrés, H. P., Escobar Gonzáles, E. J. y Viteri Naranjo, B. C. (2020). Validación mediante criterio de expertos de proyecto de reforma al artículo 238 del Reglamento General de la Ley Orgánica de Transporte Terrestre, Tránsito y Seguridad Vial de Ecuador. Estudios del Desarrollo Social: Cuba y América Latina, 8.
Enguix Egea, Á. M. (2019). De menos a más, 1er. borrador de" Convenio específico de gestión integrada de la zona costera Calp-Benissa", un proyecto viable y replicable.
Fernández Ávila, D., Ximena Rojas, M. y Rosselli, D. (2019). El método Delphi en la investigación en reumatología: ¿lo estamos haciendo bien? Revista Colombiana de Reumatología
Fernández García, P. y Muños Murillivelarde, M. (2016). Análisis del turismo de reuniones en la ciudad de Cartagena. Universidad de Cartagena.
Fernández González, A. B., Vila Araújo, N. y Brea Fraiz, J. A. (2017). Las Ferias internacionales de turismo como actividades de RR.PP. Revista de Ciencias Humanas y Sociales (83), 373-402.
Guerrero Hijuelos, A. (2020). Procedimiento para la gestión de eventos internacionales en la universidad de Holguín. (Tesis de maestría). Universidad de Holguín.
Montero Romero, A. (2019). Diseño del cigar bar "Aroma Cubano" en el hotel Brisas Guardalavaca. (Tesis de licenciatura). Universidad Oscar Lucero Moya.
Mora Sánchez, J. A. (2020). Procedimiento para la gestión de eventos en hoteles cubanos. (Tesis de licenciatura). Universidad de Holguín.
Pulido, M. (2019). Temario ceremonial y protocolo. Grado en publicidad y relaciones públicas. Material policopiado.
Robles Garrote, P. y Rojas, M. C. (2015). La validación por juicio de expertos: dos investigaciones cualitativas en Lingüística aplicada. Revista Nebrija.
Vence Naranjo, M. C. (2018). Procedimiento para la gestión de eventos en el Hotel Las Tunas. (Tesis de maestría). Universidad de Las Tunas.
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 José Antonio Mora-Sánchez, Yosvani Orlando Lao-León
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Esta revista proporciona un acceso abierto inmediato a su contenido, basado en el principio de que ofrecer al público un acceso libre a las investigaciones ayuda a un mayor intercambio global de conocimiento.
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that providing the public with free access to research supports a greater global exchange of knowledge.