Optimization of purchasing processes to improve strategies in restaurants

Authors

  • MARÍA YARIXA MACÍAS PICO Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López, Ecuador
  • LILIA MONCERRATE VILLACIS ZAMBRANO Universidad Eloy Alfaro de Manabí-Extensión Bahía, Ecuador

Keywords:

Purchasing processes, resource optimization, profitability, strategies

Abstract

The objective of the research was based on implementing strategies for an effective
development in the purchasing process in restaurants, qualitative and quantitative methods
were used, and the survey technique was also used. The research was developed from the description of data with the software specialized SPSS 25 in which the reliability could be verified through Cronbach’s alpha giving a result of 0.97, the most preponderant effects were the optimization of purchasing processes in restaurants involves a combination of strategies ranging from selection and management from suppliers to the implementation of technologies and constant improvement through data analysis, these strategies effectively allow restaurants to achieve more efficient purchasing management, improve the quality of their products and maximize their profitability.

References

Herrero, P. P. (2000). Evaluación del impacto de la formación. https://scholar.google.es/scholar?start=60&q=estrategias+para+la+optimizacion+&hl=es&as_sdt=2007

Iraheta., V. M. (2016). Elementos para una discusión sobre gestión por procesos en la administración. https://www2.congreso.gob.pe/sicr/cendocbib/con4_uibd.nsf/F422A90597B600360525810D005A9 5FD/$FILE/iraheta.pdf

Llanes-Font, M., Isaac-Godínez, C. L., Moreno-Pino, M., & García-Vidal, G. (2014). De la gestión por procesos a la gestión integrada por procesos. Ingeniería industrial, 35(3), 255-264.

Paulina, L. V. (2018). Optimización del proceso de compra. http://repositorio.uteq.edu.ec/handle/43000/2911.

Reyna, A. (2022). Optimización de procesos en restaurantes: estrategias para el éxito operativo. Linkenin.

Reyna, A. (30 de julio 2023). optimización de procesos en restaurantes: estrategias para el éxito operativo. Linkedin. https://doi.org/https://es.linkedin.com/pulse/optimizaci%C3%B3nde-procesos-en-restaurantes-estrategias-para-andy-reyna

Ruiz-Fuentes, D., Almaguer-Torres, R. M., Torres-Torres, I. C., & Hernández-Peña, A. M. (2014). La gestión por procesos, su surgimiento y aspectos teóricos. Ciencias Holguín, 20(1), 1-11.

Salazar, J. N. (2021). Estrategias para la Optimización de la Gestión Administrativa en una Empresa. https://revistas.ecotec.edu.ec/index.php/rnv/article/view/623/416

Sánchez. (noviembre de 2000). http://www.observatorio- iberoamericano.org/paises/spain/Art%C3%ADculos%20diversos%20sobre%20Contabilidad%20de%20Gesti%C3%B3n/I%20Encuentro%20Iberoamericano%20Cont.%20Gesti%C3%B3n/Target%20Costing/SanchezyMoron.pdf.ntro%20Iberoamericano%20Cont.%20Gesti%C3%B3n/Target%20Costing/SanchezyMoron.Pdf

Zapata Llonto, I. G. (2019). Optimización de procesos de negocios aplicando Business Process Management para mejorar la Gestión Administrativa. https://repositorio.unprg.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12893/3524/BC-TES-TMP- 2321.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Published

2023-12-12

Issue

Section

Artículos