Decisive factors of the Alimentary Security in Emeralds, Ecuador
Keywords:
food security, food availability, access to food, food safety, food stability.Abstract
The objective of the article is to identify the determining factors of Food Security in Esmeraldas, Republic of Ecuador. To achieve the objective, the Cross-Applied Multiplier Impact Matrix for a Classification (MICMAC) was used. The method consists of three moments: compile the list of factors, the description of the relationship between them and the identification of the key factors. For the analysis, experts were consulted and with the Delphi method the list of determinants of food security was established. The research made it possible to demonstrate that: the analysis of food security must consider all its dimensions and their relationship among them; identify the determinants of food security and the most moving elements of the system (food production, yields, labor productivity and technology to produce food); and offer information to policy makers to prioritize the driving forces of Food Security.References
Comisión Económica para América Latina y el Caribe [Cepal]. (2016). Agenda 2030 y los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Recuperado de: https://repositorio.cepal.org
Convención Marco de las Naciones Unidas sobre el cambio climático. [CMNUCC]. (1992). Recuperado de: http://www.unfccc.int
Gobierno Autónomo Descentralizado Provincial de Esmeraldas. (2016). Plan de ordenamiento territorial GAD provincial de Esmeraldas. Recuperado de: http://www.app.sni.gob.ec
Organización de las Naciones Unidas (1974). Declaración Universal sobre la Erradicación del Hambre y la malnutrición. Recuperado de: http://www.ordenjuridico.gob.mx
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (1983). El Estado Mundial de la Agricultura y la Alimentación. Recuperado de: www.fao.org
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (1996). Cumbre Mundial sobre la Alimentación. Declaración de Roma sobre la seguridad alimentaria mundial. Recuperado de: www.fao.org
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2011). Conceptos básicos de seguridad alimentaria y nutricional. Recuperado de www.fao.org
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura [FAO]. (2017). Estrategia de la FAO sobre el cambio climático. Recuperado de: www.fao.org
Downloads
Published
Issue
Section
License
Esta revista proporciona un acceso abierto inmediato a su contenido, basado en el principio de que ofrecer al público un acceso libre a las investigaciones ayuda a un mayor intercambio global de conocimiento.
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that providing the public with free access to research supports a greater global exchange of knowledge.