The sustainability of commercial business located in Bahía de Caráquez, Ecuador
Keywords:
sustainability, activity, correlation, commerce, method business.Abstract
The present work focuses on the study of the sustainability of commercial businesses in Bahía de Caráquez. The observation method identified the existing situation and the descriptive statistics the types of activities at group levels. Stores represented 11,8 %, restaurants and fast foods 17,2 % and hotels-hostels 6,5 %. The tax contribution was analyzed where 50,5 % of commercial establishments have Internal Revenue Services ofEcuador (RUC), 2,2 % have Voluntary Incorporation Regime Services of Ecuador (RISE), only 20,4 % of establishments were informal. The REDATAM software allowed to analyze the correlation of the variables of branch of activity and professional level, where agriculture, livestock, forestry and fishing accounted for 16,38 % being the main economic source, followed by trade with 14,08 %, plus 36,63 % of traders have a secondary level.
References
Madero-Gómez, S & Zárate I. (2016). La sostenibilidad desde una perspectiva de las áreas de negocios. Revista de administración y negocios.Print ISSN: 0120-4645 / E-ISSN: 2256-5078 , págs:7-19.
Barcellos L. (2010). Modelo de gestión aplicado a la sostenibilidad empresarial. https://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/32219/LBP_TESIS.pdf%3Bjsessionid, págs:205-237.
Código orgánico de la producción, comercio e inversiones. (30 de Diciembre de 2016). COPCI. Obtenido de https://www.comercioexterior.gob.ec/wp-content/uploads/2019/03/COPCI_ACTUALIZADO-AL-21022019.pdf
El Telégrafo. (23 de Julio de 2012). Microempresas crecen un 41% en este año. Obtenido de https://www.eltelegrafo.com.ec/noticias/economia/4/microempresas-crecen-un-41-en-este-ano
Estévez, R. (15 de febrero de 2013). eco inteligencia. Obtenido de https://www.ecointeligencia.com/2013/02/10-definiciones-sostenibilidad/
Hernani M & Hamann A. (2012). Percepción sobre el desarrollo sosteniblede las Mype en el Perú. RAE. ISSN 0034-7590, http://www.scielo.br/pdf/rae/v53n3/06.pdf
INEC. (2015). Directorio de empresas y establecimientos. Obtenido de http://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_Economicas/DirectorioEmpresas/Directorio_Empresas_2015/Principales_Resultados_DIEE2015.pdf
Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual. (s.f.). Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual. Obtenido de https://www.propiedadintelectual.gob.ec/
Juez, Pedro; González, Miryam; Martín, Pedro; Muñoz, Andrés; Pérez, Agustín; Cobián, Eduardo. (2013). Economía y gestión de entidades no lucrativas. España: Universitaria Ramon Areces.
Pancorbo J, Moya A, Anguiano R & Brambila I. (2013). Contribución del marketing a la gestión comercial en un centro urbano desde un enfoque de desarrollo sostenible. Revista Economía y Negocio. Vol.4/ISSN. 1390-6674, págs:51-69.
REDATAM. (2010). Obtenido de http://www.inec.gob.ec/estadisticas/?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=76
Ricart, Joan. (2006). La empresa sostenible. Madrid: Madrid.
Vessuri H. (2016). La ciencia para el desarrollo sostenible. Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura, http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/FIELD/Montevideo/pdf/PolicyPapersCILAC-CienciaAgenda203-ES.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Anuario Facultad de Ciencias Económicas y Empresariales
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Esta revista proporciona un acceso abierto inmediato a su contenido, basado en el principio de que ofrecer al público un acceso libre a las investigaciones ayuda a un mayor intercambio global de conocimiento.
This journal provides immediate open access to its content, based on the principle that providing the public with free access to research supports a greater global exchange of knowledge.