The sustainability of commercial business located in Bahía de Caráquez, Ecuador

Authors

  • Frank Ángel Lemoine-Quintero Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí
  • Norma Rafaela Hernández-Rodríguez Universidad de Oriente
  • Graciela Castellanos-Pallerols Universidad de Oriente
  • Yessenia Aracely Zamora-Cusme Escuela Superior Politécnica Agropecuaria de Manabí Manuel Félix López
  • Yoselin Liceth Delgado-Caicedo Presidenta del grupo científico estudiantil de la Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí

Keywords:

sustainability, activity, correlation, commerce, method business.

Abstract

The present work focuses on the study of the sustainability of commercial businesses in Bahía de Caráquez. The observation method identified the existing situation and the descriptive statistics the types of activities at group levels. Stores represented 11,8 %, restaurants and fast foods 17,2 % and hotels-hostels 6,5 %. The tax contribution was analyzed where 50,5 % of commercial establishments have Internal Revenue Services of
Ecuador (RUC), 2,2 % have Voluntary Incorporation Regime Services of Ecuador (RISE), only 20,4 % of establishments were informal. The REDATAM software allowed to analyze the correlation of the variables of branch of activity and professional level, where agriculture, livestock, forestry and fishing accounted for 16,38 % being the main economic source, followed by trade with 14,08 %, plus 36,63 % of traders have a secondary level.

References

Madero-Gómez, S & Zárate I. (2016). La sostenibilidad desde una perspectiva de las áreas de negocios. Revista de administración y negocios.Print ISSN: 0120-4645 / E-ISSN: 2256-5078 , págs:7-19.

Barcellos L. (2010). Modelo de gestión aplicado a la sostenibilidad empresarial. https://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/32219/LBP_TESIS.pdf%3Bjsessionid, págs:205-237.

Código orgánico de la producción, comercio e inversiones. (30 de Diciembre de 2016). COPCI. Obtenido de https://www.comercioexterior.gob.ec/wp-content/uploads/2019/03/COPCI_ACTUALIZADO-AL-21022019.pdf

El Telégrafo. (23 de Julio de 2012). Microempresas crecen un 41% en este año. Obtenido de https://www.eltelegrafo.com.ec/noticias/economia/4/microempresas-crecen-un-41-en-este-ano

Estévez, R. (15 de febrero de 2013). eco inteligencia. Obtenido de https://www.ecointeligencia.com/2013/02/10-definiciones-sostenibilidad/

Hernani M & Hamann A. (2012). Percepción sobre el desarrollo sosteniblede las Mype en el Perú. RAE. ISSN 0034-7590, http://www.scielo.br/pdf/rae/v53n3/06.pdf

INEC. (2015). Directorio de empresas y establecimientos. Obtenido de http://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/Estadisticas_Economicas/DirectorioEmpresas/Directorio_Empresas_2015/Principales_Resultados_DIEE2015.pdf

Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual. (s.f.). Instituto Ecuatoriano de la Propiedad Intelectual. Obtenido de https://www.propiedadintelectual.gob.ec/

Juez, Pedro; González, Miryam; Martín, Pedro; Muñoz, Andrés; Pérez, Agustín; Cobián, Eduardo. (2013). Economía y gestión de entidades no lucrativas. España: Universitaria Ramon Areces.

Pancorbo J, Moya A, Anguiano R & Brambila I. (2013). Contribución del marketing a la gestión comercial en un centro urbano desde un enfoque de desarrollo sostenible. Revista Economía y Negocio. Vol.4/ISSN. 1390-6674, págs:51-69.

REDATAM. (2010). Obtenido de http://www.inec.gob.ec/estadisticas/?option=com_content&view=article&id=104&Itemid=76

Ricart, Joan. (2006). La empresa sostenible. Madrid: Madrid.

Vessuri H. (2016). La ciencia para el desarrollo sostenible. Organización de las Naciones Unidas para la Educación, la Ciencia y la Cultura, http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/FIELD/Montevideo/pdf/PolicyPapersCILAC-CienciaAgenda203-ES.pdf

Published

2019-07-15

Issue

Section

Artículos

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>